Kokosanka

5 (147 ocen)

  • 2 min

Bardzo pyszne ciasto wymyślone przeze mnie!

  • 2 min

Składniki:

  • Ciasto :8 jaj, 1 i 1/2 szkl cukru, 2 szkl mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, 9 łyżek oleju.
    Masa: palma, 1/2 litra mleka i dodatkowo 1/2 szkl,1szkl cukru, cukier waniliowy, 1 żółtko, 3 łyżki mąki kartoflanej, 80 g kokosu.
    Dodatkowo: 4 paczki herbatników i masa krówkowa.
Wystaw ocenę:

5 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Kokosanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: ubijamy białka na sztywno potem powoli dodajemy cukier wciąż ubijając. Następnie wlewamy po jednym żółtku .Ostrożnie wsypujemy mąkę z proszkiem i mieszamy łyżką. Na końcu dodajemy olej. 2/3 ciasta wylewamy na dwie blaszki. Do pozostałego dodajemy kakao i mieszamy. Następnie wlewamy na trzecią blachę i pieczemy 3 biszkopty.
  • 2. Masa: 1/2 l mleka zagotowujemy z cukrami. Mąkę kartoflaną mieszamy z żółtkiem i odrobiną mleka. Gotujemy budyń.Kokos zalewamy gotjącym mlekiem(1/2 szkl),Ostudzony budyń ucieramy z palmą a następnie dodajemy po trochu chłodnego kokosu.
  • 3. Przełożenie: ciasto jasne- masa kokosowa-ciasto kakaowe-masa kokosowa-warstwa herbatników-masa krówkowa - warstwa herbatników-masa kokosowa-biszkopt jasny-masa kokosowa-dowolna dekoracja.

Porady

Jeśli biszkopty są suche można je nasączyć herbatą lub kawą rozpuszczalną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować