Kluski na parze z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać nieco mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko. Jajka i żółtko ubić łyżeczką z cukrem i utrzeć do białości, następnie dodać do mąki. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno "odchodzić od ręki". Nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
2. Stolnicę posypać mąką krupczatką. Wyłożyć ciasto, ugnieść na grubość około 1 cm. Następnie łyżeczką nakładać marmoladę na ciasto i nakrywać pozostałym ciastem, po czym wykrajać za pomocą szklanki okrągłe kluski. W dużym garnku gotować wodę, garnek obwiązać gazą. Gdy woda już będzie wrzała układać kluski i przykryć drugim garnkiem. Gotować około 5 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Kluski podawać polane masłem.
Komentarze