Kluski na parze z marmoladą

4.5 (191 ocen)

Pyszne i puszyste :)

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki wrocławskiej
    1 szklanka mleka
    5 dag drożdży
    1 jajko
    1 żółtko
    7 łyżek cukru
    szczypta soli

    3 łyżki masła
    marmolada owocowa
    garść mąki krupczatki
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Kluski na parze z marmoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, rozprowadzić kilkoma łyżkami letniego mleka, dodać nieco mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, dodać mleko. Jajka i żółtko ubić łyżeczką z cukrem i utrzeć do białości, następnie dodać do mąki. Gdy drożdże wyrosną wlać je do mąki, dodać szczyptę soli i dokładnie wyrobić. Ciasto powinno "odchodzić od ręki". Nakryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • 2. Stolnicę posypać mąką krupczatką. Wyłożyć ciasto, ugnieść na grubość około 1 cm. Następnie łyżeczką nakładać marmoladę na ciasto i nakrywać pozostałym ciastem, po czym wykrajać za pomocą szklanki okrągłe kluski. W dużym garnku gotować wodę, garnek obwiązać gazą. Gdy woda już będzie wrzała układać kluski i przykryć drugim garnkiem. Gotować około 5 minut. Masło rozpuścić w rondelku. Kluski podawać polane masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować