Klasyczne makaroniki z kremem czekoladowym

4.49 (194 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

W końcu wyszły idealne. Z cukrową, charakterystyczną otoczką!!

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • MAKARONIKI:
    - białka 2 x 56 gram: 56 gramów
    - mączka migdałowa: 150 gramów
    - cukier puder: 100 gramów
    - cukier: 150 gramów
    - woda: 40 mililitrów
    MASA CZEKOLADOWA:
    - masło: 125 gramów
    - cukier puder: 40 gramów
    - wiśniówka: 40 mililitrów
    - czekolada: 250 gramów
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Makaroniki

Klasyczne makaroniki z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Makaroniki 1. KLASYCZNE BIAŁE MAKARONIKI Z CZEKOLADOWYM KREMEM

    1) Cukier puder mieszam z mączką. Dodaję 1 porcję białek (56 gram, drugie 56 zostawiam do bezy włoskiej). Całość mieszam i odstawiam.

    2) Drugą porcję przygotowuję do ubijania. Najlepiej w robocie wstawić na niskie obroty, a w międzyczasie wykonać syrop.

    3) Cukier z wodą zagotowuję, aby z gęstniał i osiągnął temperaturę 116 stopni. Najlepiej sprawdzić to metodą piórka. Samemu robimy przyrząd. Ja zrobiłam z rozprostowanego spinacza. Musimy zrobić miniaturowe nożyczki z druciku. Chodzi o to, aby były charakterystyczne uszka ;) Dokładnie chwilę po zagotowaniu, gdy syrop już gęstnieje, wkładamy nasz pro sprzęt i jeśli po dmuchnięciu lecą bąbelki, to już TEN moment, aby


    4) Dolewać powolutku syrop do ubijanej bezy. Po wlaniu całości zwiększamy obroty na maksa i ubijamy tak długo, aż nam beza wystygnie i będzie sztywna i lśniąca.

    5) Teraz dodajemy bezę do masy migdałowej i całość delikatnie mieszamy.

    6) Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wyciskamy niewielkie kółeczka (masa i tak się rozejdzie).

    7) Mocno blachą uderzamy parę razy o blat, aby makaroniki były gładkie po upieczeniu. PRAWDA! zaryzykowałam z jednymi i wyszły mutanty ;P

    8) Na godzinę odstawiamy nasze makaroniki i sprzątamy ;)

    9) Po godzinie wkładamy makaroniki do pieca nagrzanego do 145 stopni na 25 min.

    10) Makaroniki będą perfekcyjne, gdy ukaże się nam otoczka z wykrystalizowanego cukru, w środku będą miękkie, a na zewnątrz chrupkie.

    11) Makaroniki przekładamy masą: W mikserze ucieram masło z cukrem i dodaję czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz alkohol ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować