Kawotka

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tak pyszna, że nie wyobrażam sobie bez niej niedzielnego popołudnia. To moja ulubiona szarlotka.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki
    2 jajka
    150 g margaryny
    Łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    Budyń waniliowy
    Cynamon
    Cukier waniliowy
    Cukier kryształ
    Sok z jednej cytryny
    Masa cappuchino:
    2 szklanki mleka
    2 opakowania bitej smietany w proszku
    2 łyżki kawy cappuchino
    3 łyżeczki żelatyny
    Dodatkowo:
    Paczka rodzynek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto dokładnie posiekaj nożem i wyrób ciasto. Wstaw
    do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkuj i przełóż na
    blachę o wymiarach 25 na 40 cm.. Piecz około 25 minut w temperaturze 160 stopni.
  • 2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj sok z cytryny, oba rodzaje
    cukru i cynamon. Praż na wolnym ogniu około 15 minut. Potem wsyp budyń i
    gotuj jeszcze chwilę. Gorącą masę wylej na ciasto i odstaw do przestudzenia.
  • 3. Mleko zmiksuj z śmietanami i kawą . Żelatynę rozmieszaj z
    niewielką ilością gorącej wody. Wystudzoną wymieszaj z resztą
    składników. Masę wyłóż na ciasto jabłkowe. Wierzch posyp rodzynkami.
    Ciasto Wstaw do lodówki na godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować