Kawior z buraczków i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
Obraną, umytą marchewkę rowniez zetrzeć na grubych lub średnich oczkach.
Buraczki połączyć z marchewką, dodać masło.
2.Dusić razem na małym ogniu przez około 10 minut. Następnie dodać pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, gotować razem następne 20 minut. Po tym czasie doprawić solą, pieprzem, sokiem z jednej cytryny, suszoną bazylią oraz posiekaną natką pietruszki. Gotować kolejne 10 -20 minut.
Gotowy "kawior" przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i postawić nakrętkami do dołu by dobrze "złapały" i przestygły. Można również słoiczki zagotować.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Porady
Jeśli nie mamy pomidorów w puszcze możemy użyć słoiczka przecieru pomidorowego
Komentarze