Jaskółcze gniazda

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Czasami warto zrobić kotlety mielone inaczej.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 kg karkówki
    1 kg pieczarek
    1 kg kapusty kiszonej
    2 jajka

    Składniki robocze:
    3 cebule
    4 ząbki czosnku
    sól i pieprz do smaku
    bułka tarta do obtoczenia
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Jaskółcze gniazda - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jaskółcze gniazda 1. Karkówkę mielimy przez maszynkę. 1 cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, wbijamy 2 jajka i wszystko doprawiamy solą i pieprzem.
    Z mięsa formujemy kulki.
  • Jaskółcze gniazda. 2. 1/2 kg pieczarek i 1 cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Mięsne kulki rozpłaszczamy i na środek każdej dajemy po łyżce farszu pieczarkowego.
    I znowu zlepiamy kulki z farszem pieczarkowym w środku.
  • Jaskółcze gniazda 3. Każdą kulkę obtaczamy w bułce tartej i troszeczkę podsmażamy
  • Jaskółcze gniazda 4. Podsmażone kulki układamy na formie i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach jeszcze około godziny.
  • Jaskółcze gniazda 5. Kapustę kiszoną gotujemy do miękkości, odcedzamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
  • Jaskółcze gniazda 6. 1 cebulę i pozostałe pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z nich sos, na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
    Wyjmujemy jaskółcze gniazda z piekarnika , polewamy sosem pieczarkowym, z boku dajemy gotowaną kapustę kiszoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Karkówka Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować