Gofry z szynką i serem żótym

4.5 (141 ocen)

Wytrawne gofry drożdżowe z szynką i serem żółtym.

Składniki:

  • Suche składniki:
    300 g mąki pszennej
    1 łyżeczka cukru
    1/3 łyżeczki sody
    1/3 łyżeczki soli

    Mokre składniki:
    500 ml mleka
    100 g masła
    25 g świeżych drożdży
    2 jajka

    Dodatki:
    100 g szynki
    80 g żółtego sera
    1/2 papryki
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Gofry Przystawki Szynki Ser

Gofry z szynką i serem żótym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe suche składniki (cukier, sodę, sól) i wymieszać. W garnku na małym ogniu lekko podgrzać mleko i mieszając rózgą rozpuścić w nim masło. Dodać pokruszone drożdże, jajka i dokładnie wymieszać. Zawartość garnka stopniowo wlewać do miski z suchymi składnikami jednocześnie miksując do uzyskania jednorodnej masy (ok. 2 min.). Przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić: na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na noc do lodówki (po wyjęciu z lodówki należy też odczekać 2 godziny przed smażeniem gofrów). Do odstanego ciasta dodać drobno pokrojone dodatki i wymieszać, wykładać na dobrze rozgrzaną gofrownicę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Papryka Szynka Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować