Tradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.
Składniki:
2 filety z kurczaka,
marynata staropolska,
sól,
pieprz
Nadzienie:
20 dag pieczarek,
½ cebuli,
sól,
pieprz,
papryka słodka w proszku,
2-3 łyżki startego startego sera,
Dewolaj w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują.
Panierka: Płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z mąką i papryką.
Filety przykrywamy folią, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy przyprawami z obu stron. Rozkładamy pieczarki, posypujemy serem, zwijamy w roladkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Panierujemy najpierw w jajku, potem płatkach. Smażymy na patelni ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
Komentarze