Dewolaj w płatkach kukurydzianych

4.5 (178 ocen)

Tradycyjny kotlet z kurczaka nadziany pieczarkami i serem w panierce z płatków śniadaniowych to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Z domowymi frytkami i surówką smakuje idealnie.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
    marynata staropolska,
    sól,
    pieprz


    Nadzienie:
    20 dag pieczarek,
    ½ cebuli,
    sól,
    pieprz,
    papryka słodka w proszku,
    2-3 łyżki startego startego sera,


    Panierka:
    ½ szkl. płatków kukurydzianych,
    2 łyżki mąki pszennej,
    1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dewolaj w płatkach kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Pieczarki obieramy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki, posypujemy solą, pieprzem i papryką, smażymy na małym ogniu aż odparują.


    Panierka: Płatki kukurydziane rozdrabniamy, mieszamy z mąką i papryką.

    Filety przykrywamy folią, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy przyprawami z obu stron. Rozkładamy pieczarki, posypujemy serem, zwijamy w roladkę. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Panierujemy najpierw w jajku, potem płatkach. Smażymy na patelni ze wszystkich stron. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 3 minuty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować