Nazwę ciasta wymyślił mój maluszek. Jak tylko zobaczył galaretkę w cieście powiedział że są to małe kolorowe kryształki.Polecam ciasto. Proste do zrobienia i na dodatek bardzo smaczne.
Ciasto z kryształkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Przygotowanie ciasto : Masło rozpuść w rondelku. Do miski wbij jajka i dodaj cukier. Całość utrzyj na puszystą masę. Powoli wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia nie przekrywając miksowania. Wlej mleko i masło. Połącz składniki. Na koniec wsyp kakao i delikatnie zmiksuj. Ciasto wlej na blaszkę wyłożoną proszkiem do pieczenia. piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40minut w temperaturze 200 stopni.
2.Przygotowanie kremu budyniowego : 0,5l mleka zagotuj. Do reszty wsyp budyń i dokładnie wymieszaj. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć i wymieszaj składniki aż budyń będzie gęsty. Całość ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i porcjami dodawaj budyń cały czas mieszając.
3.
Przygotowanie galaretki : galaretki przygotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Każdy kolor osobno. Pozostaw do stężenia.
4.Przygotowanie ciasta z kryształkami : Ostudzone ciasto przekrój na pół. Połowę masy budyniowej rozsmaruj na jednej części ciasta.Wsyp galaretki pokrojone na kostki. Wlej pozostałą cześć masy i przykryj drugą połówką ciasta. Całość wsadź do lodówki na 2 godziny.
Komentarze