Ciasto z cynamonem i kawą Inką

4.42 (170 ocen)

  • 50 min

Kawa Inka i cynamon dają temu ciastu wspaniały smak. Wypiek jest bardzo łatwy i nie wymaga użycia miksera.

  • 50 min

Składniki:

  • keksówka dł. 21 cm lub tortownica 23 cm

    skł. suche:
    1,5 szkl. mąki
    ¾ szkl. cukru
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1,5 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kawy inki (proszku)

    skł. mokre:
    ¾ szkl. jogurtu naturalnego (kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka)
    100 g masła – rozpuszczonego i przestudzonego
    2 jajka
Wystaw ocenę:

4.42 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery Kawy

Ciasto z cynamonem i kawą inką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 175°C. Foremkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
    W jednej misce rózgą (trzepaczką) mieszamy suche składniki, a w drugiej mokre. Przekładamy mokre składniki do suchych i mieszamy trzepaczką tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy 40-45 min.
    Studzimy najpierw 10 min. w foremce, a później wyjmujemy z foremki i studzimy dalej na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować