CIASTO Z KAWĄ INKĄ I JABŁKAMI

4.49 (173 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Bardzo smaczne, puszyste ciasto na niedzielny podwieczorek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - 6 jajek
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 szklanka oleju
    - 3 szklanki mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 4 łyżeczki kawi Inki
    - 1 słoik (0,9 l) przesmażonych jabłek (domowych)
    blaszka 36 x 24 cm
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kawą inką i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucierać całe jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać : po trochu olej, następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  • 2. Połowę ciasta rozłożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Do drugiej połowy ciasta dodać kawę Inkę i delikatnie wymieszać łyżką.
    Wyłożyć na ciasto białe i równomiernie rozsmarować łyżką. Żeby ciasto nie kleiło się do łyżki, należy często moczyć łyżkę w oleju.
    Układać na wierzch małą łyżeczką porcje jabłek, ciasno jedną obok drugiej.
  • 3. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu i ostudzeniu, wyjąć ciasto z formy.
    Udekorować cukrem pudrem.
    Smacznego !!

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową, lub lukrem. Kawa Inka jest kawą zbożową, dlatego ciasto jest przeznaczone także dla dzieci. Jeżeli nie mamy smażonych jabłek, możemy dać świeże jabłka pokrojone na ósemki i lekko wciskać je w ciasto ciasno obok siebie. Możemy użyć innych owoców np. śliwek, wiśni, brzoskwiń itp.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować