To pyszne ciasto polecam na niedzielne popołudnie spędzone w gronie najbliższych.
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
25 dag margaryny,
20 dag cukru,
30 dag mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 jaj,
2 płaskie łyżki kakao,
szklanka wydrylowanych wiśni (świeżych, mrożonych lub z kompotu).
4.Wykonać masę budyniową. Mąkę pszenna, ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy i żółtka wymieszać i wlać do gotującego się mleka, zagotować budyń. Masło utrzeć, dodać przestudzony budyń.
5.Żelatynę i galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, stopniowo dodawać tężejącą galaretkę.
6.Ciasto złożyć w następującej kolejności: upieczony spód, masa śmietankowa, masa budyniowa. Wierzch posypać czekoladą startą na tarce. Całość schłodzić.
Porady
1. Z podanych składników wychodzi ciasto na dużą blachę.
2. Wiśnie możemy zastąpić innymi owocami, lub pominąć.
Komentarze