Ciasto jogurtowe z truskawkami

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto jogurtowe z białą czekoladą i truskawkami

  • 2 godz.

Składniki:


  • 2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki jogurtu naturalnego
    100g masła
    3 jajka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g białej czekolady
    1/2 szklanki wody
    400g truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto jogurtowe z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę, masło, czekoladę zagotować w garnuszku na małym ogniu i ostudzić.

    Jajka zmiksować z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostudzoną masę czekoladowo-maślaną, a na koniec jogurt. Wszystko dokładnie zmiksować.

    Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować margaryną i obsypać kaszką manną. Ciasto wylać na blaszkę, wyrównać. Truskawki pokroić w grube plastry. Na wierzchu ułożyć plastry truskawek, lekko wciskając w ciasto. Piec około 70-80 minut w 180 stopni, do suchego patyczka.

    Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Jogurt Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować