CHRUPIĄCA ĆWIARTKA Z KURCZAKA

4.5 (200 ocen)

  • 35 min

Mają niesamowity smak. Warto się o tym przekonać.

  • 35 min

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje:

    4 ćwiartki z kurczaka
    około 1L wody
    przyprawa uniwersalna
    przyprawa do kurczaka
    jarzyny (cebula, por, marchew, seler, pietruszka)
    olej


    Panierka:

    2 jajka
    bułka tarta,
    mąka


    Surówka:

    kapusta pekińska,
    seler,
    marchewka,
    cebula,
    pietruszka
    szczypta soli,
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Frytki

Chrupiąca ćwiartka z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włożyć ćwiartki z kurczaka i zalać wodą, po czym dodać jarzyny i przyprawę uniwersalną. Gotować około 30 minut. Gorące ćwiartki wyjąć i posypać z wszystkich stron przyprawa uniwersalną oraz przyprawą do kurczaka. Obtoczyć je w mące, umoczyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce. Ćwiartki wrzucić na głęboki gorący olej – tak by były całe zanurzone. Najlepiej piec je we frytownicy. Po upieczeniu na złoty kolor podawać z frytkami i surówką.

    Kapustę drobno poszatkować, seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce -drobne oczka. A cebulę drobno posiekać. Całość wymieszać z majonezem i śmietaną oraz szczyptą soli.

Porady

Chrupiące ćwiartki można podawać z ziemniakami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować