Chrupiąca sałatka

5 (176 ocen)

  • 30 min

Przepis dostałam od koleżanki. Sałatka wszystkim zasmakuje :) Z powodzeniem może stanowić samodzielne danie obiadowe, gdyż jest bardzo syta.

  • 30 min

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki
    1 brokuł
    500 g piersi z kurczaka
    puszka kukurydzy
    100 g słonecznika łuskanego
    przyprawa gyros, olej
    sos czosnkowy:
    400 ml jogurtu naturalnego
    3-4 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (176 ocen)

Chrupiąca sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Brokuł podzielić na różyczki i także ugotować al dente w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oleju z przyprawą gyros. Kukurydzę osączyć z zalewy. Słonecznik uprażyć na suchej patelni na rumiano. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki wymieszać i polać sosem czosnkowym. Smacznego :)

Porady

Dla dzieci można sałatkę wymieszać z samym majonezem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować