Bułeczki nadziewane pieczarkami

4.5 (172 ocen)

Są pyszne, mięciutkie, w środku mają mnóstwo pieczarek!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 550-650
    1/2 szklanki letniego mleka
    1/2 szklanki letniej wody
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    1 jajko
    1 łyżeczka soli
    12 g drożdży suchych

    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

    Nadzienie:
    500 g pieczarek
    2 średnie cebule
    olej, do smażenia
    sól, pieprz,ostra papryka do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Babki

Bułeczki nadziewane pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników i wyrobić, dodając pod koniec tłuszcz. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
    Po tym czasie ciasto podzielić na 10 równych części . Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Kłaść nadzienie (dużo!), składać na pół, zlepić razem, jak pierogi, następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem z mlekiem.

    Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.

    Przygotować nadzienie: cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w plasterki pieczarki, doprawić, podsmażyć bez przykrycia, by woda odparowała. ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować