budyniowa szarlotka

0 (0 ocen)

  • 40 min

Zamień nudną szarlotkę na coś nowego ;)

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    1/2 szklanki mąki krupczatki
    10 dag masła
    10 dag margaryny (lub zamiast masła 250g margaryny)
    2 jajka
    1 szklanka cukru
    1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

    ponad to:
    80 dkg kwaśnych jabłek
    3 budynie śmietankowe (najlepiej żeby na budyniu bisało że na 1/2l mleka)
    litr mleka
    szklanka cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Budyniowa szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść ciasto ze wszystkich składników na ciasto. 2/3 ciasta obwinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę a 1/3 ciasta do zamrażarki również na godzinę i także zawijamy je w folie spożywczą.
  • 2. Obieramy jabłka ze skórki i kroimy w talarki.
  • 3. Gotujemy budynie i dosypujemy cukier.
  • 4. Wyjmujemy ciasto z lodówki i oblepiamy nim blaszkę wysmarowaną tłuszczem, również na boli blaszki. Wsypujemy pokrojone jabłka na ciasto i na jabłka wylewamy gorący jeszcze budyń. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i tarkujemy je na dużych oczkach posypując budyń grubą warstwą.
  • 5. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach i pozostawiamy w piekarniku na godzinę

Porady

1. Najlepiej żeby ciasto przed podaniem postało w lodówce ok.2 godziny aby budyń dobrze stężniał. 2. Można przed polaniem budyniem ciasta posypać jabłka lekko cynamonem (ja tego nie robiłam bo nie przepadam za cynamonem)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować