Bakłażany zapiekane w kokilkach

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kokliki wypełnione ziołowym bakłażanem, makaronem i kurczakiem z warzywami to moje obłędnie pyszne danie.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan (średniej wielkości lub duży): 1 sztuka
    - marchew (śrendniej wielkości): 2 sztuki
    - pierś kurczaka (podwójna): 1 sztuka
    - pomidory (średniej wielkości/ dojrzałe): 3 sztuki
    - makaron (wstążka karbowana lub łazanki): 0.5 szklanki
    - tymianek (świeży/ gałązki): 2 sztuki
    - rozmaryn (świeży/gałązka): 1 sztuka
    - fasolka szparagowa (strączki): 10 sztuk
    - czosnek: 1 ząbek
    - parmezan (tarty): 4 łyżki
    - sól: 5 szczypt
    - pieprz (czarny/mielony): 1 szczypta
    - lubczyk (świeży/listki): 4 sztuki
    - bułka tarta: 2 łyżki
    - olej: 4 łyżki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Bakłażany zapiekane w kokilkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś kurczaka ugotować w osolonej wodzie wraz z marchewką i fasolką szparagową ( do miękkości).
  • 2. Makaron ugotować w osolonej wodzie( al dente).
  • bakłażany podsmażone 3. Bakłażana umyć, pokroić wzdłuż na plastry, posolić, odstawić na 20 minut. Spłukać sól, osuszyć ręcznikiem papierowym, podsmażyć na rozgrzanym oleju.
  • mix warzyw,ziół i kurczaka 4. Ugotowane mięso zmiksować z marchewką,pomidorami,fasolką,tymiankiem, rozmarynem, lubczykiem, czosnkiem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • kokliki 5. Kokilki wysmarować masłem, wnętrze oprószyć bułką tartą. Dno i boki kokilków wyłożyć plastrami bakłażana, (w taki sposób, aby wystawały poza brzegi naczynia).
  • warzywa do kwadratu 6. Na dnie ( wyściełanym bakłażanem) rozsamrować farsz mięsno-warzywny z ziołami, na nim ułożyć warstwę makaronu ( użyłam wstążki karbowanej).
  • bakłażanowe pakunki 7. Makaron oprószyć parmezanem, ponownie rozsmarować farsz, na nim makaron, parmezan i zawinąć wystającymi plastrami bakłażana do wewnątrz, tak, aby całość znajdowała się w kokliku. Przykryć folią aluminiową.
  • pełne zdrowia kokliki bakłażanowe 8. Piec w temperaturze 220 stopni C przez około 10 minut. Zdjąć folię aluminiową, na kolkliku położyć talerzyk, odwróić, tak,aby zawartość naczynia znalazła się na talerzyku (powinniśmy otrzymać bakłażonową paczuszkę z farszem i makronem wewnątrz, w kształcie naczynia). Oprószyć parmezanem, udekorować ziołami.Danie podawać gorące.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować