Babka - tulipan

5 (141 ocen)

Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu ale wymaga użycia znacznej ilości naczyń ale warto pokusić się o jej wykonanie:) Trochę taki mało tulipanowy ten tulipan ale to pierwsza taka moja babka więc jest nadzieja,że się wyrobię:))

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki+1 łyżka
    1 szklanka cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka kakao
    2 łyżki maku
    1 kisiel żurawinowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (141 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Babki Desery

Babka - tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • do piany dodać mąkę 1. Białka oddzielić od żółtek.
    Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać z olejem do miski z pianą.
  • ciasto podzielić na 4 części 2. Następnie podzielić ciasto na 4 części-najlepiej przygotować sobie 4 miski lub garnki i nakładać do każdego po 1 łyżce ciasta aż do momentu gdy w głównej misce już nie będzie ciasta.
  • dodać mąkę i 2 żółtka 3. Do pierwszej części dodać 1 łyżkę mąki i 2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki.
  • dodać kakao oraz żółtko 4. Następnie do drugiej części dodać kakao i 1 żółtko i znów wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę.
  • dodać kisiel 5. Do trzeciej części ciasta dodać proszek kisielowy oraz ostatnie żółtko. Wymieszać. Wylać na wierzch.
  • do ostatniej części dodać mak 6. Do ostatniej części ciasta dodać mak i wymieszać. Wylać na górę. Przez środek ciasta rozciąć. Piec około 60 minut w 190 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować