Babka jest bardzo prosta w przygotowaniu ale wymaga użycia znacznej ilości naczyń ale warto pokusić się o jej wykonanie:) Trochę taki mało tulipanowy ten tulipan ale to pierwsza taka moja babka więc jest nadzieja,że się wyrobię:))
Babka - tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek.
Białka ubić na sztywno. Następnie cały czas ubijając dodawać cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać z olejem do miski z pianą.
2.Następnie podzielić ciasto na 4 części-najlepiej przygotować sobie 4 miski lub garnki i nakładać do każdego po 1 łyżce ciasta aż do momentu gdy w głównej misce już nie będzie ciasta.
3.Do pierwszej części dodać 1 łyżkę mąki i 2 żółtka i wymieszać dobrze mikserem. Przelać do keksówki.
4.Następnie do drugiej części dodać kakao i 1 żółtko i znów wymieszać. Wylać na pierwszą warstwę.
5.Do trzeciej części ciasta dodać proszek kisielowy oraz ostatnie żółtko. Wymieszać. Wylać na wierzch.
6.Do ostatniej części ciasta dodać mak i wymieszać. Wylać na górę. Przez środek ciasta rozciąć. Piec około 60 minut w 190 st. Ostudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze