Zupa porowo-brokułowa z mozzarellą

4.5 (185 ocen)

  • 40 min

Pyszna zupa-krem. Można ją jeść z różnymi dodatkami tj.serem pleśniowym, serem typu feta, grzankami, groszkiem ptysiowym. Ja z okazji Walentynek zrobiłam serduszka z mozzarelii

  • 40 min

Składniki:

  • 3/4 l bulionu (warzywny lub drobiowy)
    1 brokuł
    2 pory- białe części
    1 ząbek czosnku
    ok 2 łyżek oliwy z oliwek
    sól, pieprz
    mozzarella
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa brokułowa

Zupa porowo-brokułowa z mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pora pokroić na plasterki. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzać oliwę. Na niej poddusić pokrojonego pora i cały ząbek czosnku.
  • 2. Gdy por się zaszkli i zmięknie dolać bulion. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok 10-15 minut.
  • 3. W tym czasie oczyścić i pokroić na różyczki brokuł.
  • 4. Nastepnie dodać go do bulionu z porem. Ponownie przykryć i gotować kolejne 10-15 minut. Nie gotować zbyt długo, ponieważ brokuł straci swój zielony kolor i zupa będzie wyglądała moało apetycznie.
  • 5. Gy brokuł będzie już miękki zmiksować wszystko blenderem lub przetrzeć przez sitko na gładką masę. Posolić, popieprzyć do smaku.
  • 6. Kulkę mozzarelli pokroić na plastry. Z każdego wykroić seduszko, które ułożyć na gorącą zupę. Zamiast wycinać serduszka mozzarellę można zetrzeć na tarce jarzynowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować