Ciekawy i prosty pomysł na obiad - oryginalna zapiekanka w formie tortu! Tort z tortilli przełożony sosem pomidorowym z mięsem mielonym, soczewicą i kukurydzą, zapieczony z serem w piekarniku.
45 min
Składniki:
4 szt. tortilli
2 cebule
500 g mięsa mielonego z indyka
1 op. soczewicy w puszce
1/2 op. kukurydzy w puszce
1 op. pomidorów krojonych w puszce
1/2 szklanki soku pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
szczypta papryki chili
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz
1 łyżeczka cukru
100 g sera żółtego
2 jajka
majeranek
olej do smażenia
Zapiekany tort tortillowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy do zeszklenia na rozgrzanym oleju. Do cebuli wrzucamy mięso mielone. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką słodką oraz papryką chili. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie surowe.
2.Dodajemy pomidory w puszce oraz sok pomidorowy. Przyprawiamy cukrem. Dusimy ok. 3-5 min. Na końcu dodajemy soczewicę w puszce oraz kukurydzę i dusimy jeszcze ok. 5 min. Zestawiamy z ognia, aby sos lekko ostygł, a następne wbijamy do niego jajka. Mieszamy.
3.Tortille podgrzewamy przez 1 min. w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy jedną tortille na nią wykładamy 1/4 porcji sosu i przykrywamy kolejną tortillą. Ponownie sos - tortilla - sos- tortilla-sos. Ostatnią warstwą powinien być sos. Naczynie żaroodporne zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min.
4.Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Po 15 min. Posypujemy zapiekankę żółtym serem, posypujemy majerankiem i wkładamy do piekarnika jeszcze na około 8-10 min., już bez przykrycia. Podajemy na gorąco.
Komentarze