Zapiekanki to doskonałe danie, gdy nie mamy zbyt wiele czasu. Z ciągnącym się serem i chrupiącą bagietką zawsze się udają i wszystkim smakują.
Składniki:
1 długa bagietka francuska
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
300 g pieczarek
200 g sera cheddar
4 łyżki masła
1 łyżka oleju rzepakowego
sól do smaku
pieprz do smaku
natka pietruszki
Zapiekanki z pieczarkami i serem cheddar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bagietkę kroimy na 3 części, każdą z nich wzdłuż na pól. Połówki smarujemy masłem. Cebulę kroimy w paski i na oleju razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy kilka minut aż się zeszkli. Następnie dodajmy pokrojone pieczarki, sól i pieprz. Całość podsmażamy około 3 minuty.
2.Tak przygotowany farsz kładziemy na połówki bagietki. Każdą z nich posypujemy serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypujemy natką pietruszki. Gotowe.
Komentarze