Zapiekanka z tortellini

4.5 (157 ocen)

  • 40 min

Łatwa zapiekanka z mleczną nutą.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 op. tortellini z mięsem lub grzybami

    30 dag szynki drobiowej pokrojonej w kostkę

    60 dag pieczarek

    3 cebule

    30 dag sera żółtego startego na jarzynówce

    2 łyżki masła

    1 łyżka mąki

    2 szkl mleka

    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Torty Zapiekanki Sos beszamelowy

Zapiekanka z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki. Cebulę w kosteczkę. Razem usmażyć, doprawiając solą i pieprzem.

    Ser zetrzeć na jarzynówce, szynkę pokroić w kosteczkę.

    Tortellini ugotować w osolonej wodzie.Odcedzić, ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

    Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę, leciuteńko zrumienić (jeśli będzie za gęsty - będą się robiły paskudne kluchy - można dodać jeszcze masła).Nie zdejmując z ognia, wlać cienkim strumieniem mleko (zimne). Energicznie rozprowadzić, by nie zrobiły się skrzepy. Ilość mleka można regulować dowolnie. Ja na ogół daję 2 szklanki, choć można też więcej lub mniej (max 3 szklanki).Gorącym sosem zalać tortellini.

    Na tortellini ułożyć usmażone pieczarki, przykryć szynką i posypać serem.

    Przykryć naczynie i zapiekać ok. 25 min w 160 st. C.

    Podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortellini

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować