Zapiekane witaminki.

5 (191 ocen)

  • 40 min

Pomysł na tę zapiekankę wpadł mi do głowy podczas zbiorów witaminek w moim ogrodzie warzywnym.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 kromek chleba tostowego.
    8 dużych plastrów cukinii.
    80 dkg. mięsa mielonego.
    8 plastrów sera feta.
    24 pomidorki koktajlowe.
    1 duża papryka zielona.
    6 średniej wielkości cebulek.
    Pieprz i sól, przyprawa do gyrosa.
    1 jajo.
    30dkg żółtego sera .
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zapiekane witaminki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Takie zapiekanki to idealny dodatek do zupy np.dyniowej. 1. Mięso mielone osolić,popieprzyć,dodać przyprawę gyros i jajko.
    Usmażyć 8 płaskich cienkich kotlecików.
    Chlebek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Na chlebek układać po plastrze cukinii,kotlet,cebula,papryka,plaster fety,pieprz ,sol i po 3przekrojone na pół pomidorki na kanapkę.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10minut.
    Po tym czasie obsypujemy każdą kanapkę serem,wyłączamy piekarnik i czekamy aż ser pięknie się rozpuści.

Porady

Jeśli nie zależy nam na lekkości zapiekanek po wyjęciu z piekarnika można oblać je sosem takim na jaki tylko mamy ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować