przepis powstał pod wpływem chwili - inspiracją był ulubiony napój - sok wielowarzywny stabilizujący ciśnienie krwi Fortuna. Z zapiekanki jestem bardzo dumna - szybka i prosta w wykonaniu, na stałe zagościła w moim domu :)
40 min
Składniki:
składniki na farsz zapiekanki:
- 3 kromki chleba
- cebula
- pomidor
- 6-10 pieczarek
- sól
- ok 300 g kiełbasy
składniki na sos:
- butelka soku wielowarzywnego stabilizującego ciśnienie krwi Fortuna (300 ml)
- łyżka masła
- łyżka mąki
dodatkowo:
- 100 g żółtego sera pokrojonego w cienkie plasterki.
"wspomagająca ciśnienie krwi" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wykonanie:
- w naczyniu żaroodpornym ułożyć ciasno kromki chleba jedna przy drugiej w taki sposób aby chleb utworzył spód zapiekanki,
- układać warstwami na chlebie kolejno:
> cebulę pokrojoną w talarki,
> pomidor pokrojony w plasterki,
> posiekane pieczarki.
- na pieczarkach ułożyć pokrojoną wzdłuż kiełbasę
- wszystkie składniki (sok, masło i mąkę) wymieszać i dodać pokrojony w plasterki (bądź starty na tarce) ser,
- zapiekankę zalać przygotowanym sosem z serem,
- wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 *C i piec 30 min.
Po tym czasie wszystkie smaki się przegryzą i powstanie pyszna, aromatyczna zapiekanka.
Polecam :-)
Komentarze