Czarnina zupa z krwi gesiej z owocami

4.5 (181 ocen)

  • 15 min

Potrawa regionalna z Pomorza ,tutejszy smakołyk.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 l wody
    szklanka krwi z gęsi lub kaczki
    podroby z gęsi lub z kaczki
    1 kg gęsiny z kością
    owoce suszone/gruszki, jabłka, śliwki /
    Owoce z kompotu /gruszki, wiśnie, śliwki /
    włoszczyzna
    3-4 łyżki mąki
    ziele angielskie
    listek laurowy
    ocet
    cukier
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Czarnina zupa z krwi gesiej z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włoszczyznę pokroić w kostkę, i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami oraz mięsem z gęsi ugotować do miękkości. Dodać przyprawy, liść laurowy i ziele angielskie
    .Owoce namoczyć i ugotować z dodatkiem cukru oddzielnie w garnuszku.
    Wyjąć mięso, dodać ugotowane owoce oraz owoce z kompotu.
    Mąkę wymieszać z krwią, dodać do zupy,mieszać, ostrożnie zagotować, aby się nie zważyła. Wlać soki z kompotu do smaku,ewntualnie doprawić octem , cukrem i solą. Powinien być smak słodko-kwaśny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (173 ocen)

CZARNINA

To może cię zainteresować