Taką nazwę wymyśliłam z córką ponieważ ciasto jest bardzo kolorowe, proste i smaczne. To nic innego jak biszkopt przełożony kolorowymi galaretkami, bitą śmietaną z wiśniami posypany orzechową kruszonką.
Składniki:
Biszkopt:
standardowa blaszka
7 jajek
szklanka mąki
pół szklanki maki ziemniaczanej
3 łyżki czubate cukru
zapach waniliowy
2 łyżeczki proszku do piecz.
szczypta soli
dodatkowo:
330 ml śmietany 30%
2 galaretki brzoskwiniowe
2 galaretki agrestowe
1 galaretka wiśniowa
opakowanie serka waniliowego homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru
sok z wiśni( ok 100ml) lub kilka mrożonych
woda wrząca do rozpuszczania galaretek
3 jabłka
do posypania
kruszonka orzechowa
1.Białka oddziel od żółtek, dodaj do nich sól i cukier ubijaj na puch. Delikatnie po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąki wymieszaj razem z proszkiem, stopniowo dodawaj, wkrop zapach.
Piecz ok 25-30 minut w 170 stopniach C.
Ostudź.
2.Śmietanę ubij z pudrem, dodaj sok i czerwona galaretkę rozpuszczoną w połowie szklanki wrzątku. Odstaw w zimne miejsce aż zacznie tężeć, potem rozsmaruj na biszkopcie.
3.Zielone galaretki rozpuść w 800 ml wrzątku, tężejące wylej na ciasto, odstaw w zimne miejsce.
4.Jabłka obierz pokrój w cienkie plastry, ułóż na cieście.
5.Galaretki pomarańczowe rozpuść w 800ml wrzątku , dodaj serek, tężejące wylej na jabłka.
6.Posyp kruszonką lub posypką kolorową albo startą czekoladą.
Komentarze