Wenezuela

4.94 (194 ocen)

Bardzo pyszne ciasto.

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    2 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    12 łyżek oleju
    5 łyżek letniej wody

    Masa serowa:
    0,5kg sera tłustego (niecałe)
    ¾ kostki masła
    ⅔ szklanki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    2 śnieżki
    1 szklanka gorącej wody
    1,5 szklanki mleka

    Dodatkowo:
    dżem brzoskwiniowy,
    wiórki kokosowe 10 dag
    1,5 łyżeczki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.94 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Dżemy

Wenezuela - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wodę. Wylać na blachę wyłożona papierem (23 x 34 cm), piec ok 25 min. w temp 170 (z termoobiegiem).
  • 2. Masa serowa: Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śnieżki ubić w 1,5 szklanki mleka. Ser zmielić i utrzeć z masłem i cukrem pudrem, dodać ostudzoną galaretkę cytrynową. Na koniec do masy serowej dodać ubite śnieżki, wymieszać na jednolitą masę.
  • 3. Wiórki kokosowe wymieszać z cukrem pudrem i podsmażyć na patelni na złoty kolor, ostudzić. Biszkopt przekroić na 3 części i przełożyć masą: biszkopt-masa-biszkopt-masa-biszkopt-masa. Na wierzchu rozsmarować dżem brzoskwiniowy i posypać smażonymi wiórkami.

Porady

- do masy można użyć galaretki o innym smaku oraz innego dżemu, - kremu wychodzi bardzo dużo, można nim udekorować ciasto a brzegi obsypać wiórkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować