Wątróbka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę myjemy, wycinamy żyłki, kroimy w plasterki i zalewamy na około 3 godziny mlekiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wyjętą z mleka wąróbkę. Obsmażoną wątróbkę wyjmujemy z patelni do innego naczynia. A na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w półkrążki cebule i szklimy. Po chwili dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając, wlewamy bulion. Zagotowujemy zasmażkę, dodajemy musztardę, majeranek, tymianek, mieszamy i dodajemy do sosu wątróbkę.
Całość dusimy przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec duszenia dodajemy śmietanę, solimy do smaku i zagotowujemy. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.
Komentarze