Wątróbka w ziołach

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Dla tych którzy nie przepadają za wątróbką.Aromat ziół powoduje, że jej nie czuć.

  • 60 min

Składniki:

  • 1/2 kg wątróbki drobiowej
    3 cebule
    1/2 szkl. śmietany 18%
    2 łyżki masła
    1 łyżka mąki
    1 szkl. bulionu, np. z kostki rosołowej
    1/2 łyżeczki majeranku
    1/2 łyżeczki tymianku
    3 łyżeczki musztardy
    3 łyżki oleju
    sól, pieprz
    mleko do moczenia wątróbki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Wątróbka w ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, wycinamy żyłki, kroimy w plasterki i zalewamy na około 3 godziny mlekiem. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy wyjętą z mleka wąróbkę. Obsmażoną wątróbkę wyjmujemy z patelni do innego naczynia. A na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojone w półkrążki cebule i szklimy. Po chwili dodajemy mąkę i chwilę smażymy mieszając, wlewamy bulion. Zagotowujemy zasmażkę, dodajemy musztardę, majeranek, tymianek, mieszamy i dodajemy do sosu wątróbkę.
    Całość dusimy przez 15 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec duszenia dodajemy śmietanę, solimy do smaku i zagotowujemy. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować