Warzywne placuszki z twarożkiem

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo pyszne placuszki z warzyw,wprost rozpływają się w ustach.Podane z twarożkiem będą pyszną propozycją na bezmięsny obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • Placuszki:
    1 młoda cukinia ( około 50 dag )
    2 duże marchewki
    5 średnich ziemniaków
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    natka pietruszki według uznania
    koperek zielony według uznania
    4 jajka
    5 łyżek mąki pszennej
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia

    Twarożek:
    25 dag sera białego
    5 łyżek śmietany 12 %
    sól do smaku
    kolorowy pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Placki

Warzywne placuszki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa na placuszki. 1. Warzywa myjemy,dokładnie osuszamy i obieramy.Marchewki,cukinie i ziemniaki ścieramy na tarce o dużych oczkach,następnie ziemniaki i cukinię odciskamy z nadmiaru wody.Cebulę,czosnek,koperek i pietruszkę drobno siekamy.Do przygotowanych warzyw wbijamy jajka,dodajemy mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dokładnie mieszamy.
  • Twarożek. 2. Ser biały mieszamy ze śmietaną,solimy do smaku.
  • Smażenie. 3. Na patelni rozgrzewamy olej,następnie smażymy placuszki po kilka minut z każdej strony.
  • Usmażone. 4. Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
  • Podane. 5. Na talerze nakładamy placuszki,porcje twarożku,twarożek oprószamy kolorowym pieprzem i podajemy.

Porady

Z przepisu wyszło mi około 24 sztuki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować