Urodzinowa Biedronka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Tort biedronkę, robiłam na drugie urodziny mojej chrześniaczki. Mała była zachwycona.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Na biszkopt większy:
    - 7 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - 1 szklanka mąki pszennej tortowej
    - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej.

    Na biszkopt mniejszy:
    - 4 jajka
    -4 łyżki cukru
    -4 łyżki mąki pszennej tortowej
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Na masę:
    - 3 szklanki mleka
    - 2 szklanki cukru
    - cukier wanilinowy (większe opakowanie)
    - 4,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 4,5 łyżki mąki pszennej
    - 250 g masła lub margaryny palmy
    - owoce wedle uznania, ja użyłam ananasów i brzoskwiń z puszki

    Dodatkowo:
    - masa cukrowa do ozdoby (można kupić gotową bądź zrobić samemu)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Urodzinowa biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt : biała oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier dalej ubijając. Następnie dodawać żółtka i na końcu delikatnie wymieszać z mąką ( to mój sposób przygotowania biszkoptu, można go wykonać według własnego). Tortownicę wyłożyć papierem, przelać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 35 min ( do tzw. suchego patyczka).
    Po upieczeniu wystudzić, a następnie przekroić na trzy blaty.
    Masa: Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, w drugiej połowie mleka wymieszać mąki tak aby nie było grudek. Kiedy mleko z cukrami się zagotuje wlać mąki i intensywnie mieszać do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia.
    Później utrzeć masło i stopniowo dodawać masę budyniową do połączenia całości.
    Wykonanie: Z większej części biszkoptu wykroić wgłębienie na głowę biedronki, która będzie z mniejszej części.
    Mniejszy biszkopt również kroimy tak aby pasował do naszej biedronki ( to wedle uznania i naszej inwencji twórczej).
    Kiedy będziemy mieli gotowy zarys, kładziemy na pierwszy blat część masy budyniowej, na to układamy owoce i kolejny blat, znowu masę budyniową i znowu owoce ( tak samo postępujemy z "głową"). Całość pokrywamy z góry cienką warstwą masy budyniowej.
    Na końcu wałkujemy masę cukrową i pokrywamy tort.
    Moją masę zamówiłam u pani, która zajmuję się tworzeniem takich rzeczy, jednak nie jest ona trudna w wykonaniu. Na "tułów" biedronki potrzebowałam około 500 g czerwonej masy cukrowej. Ozdabiamy naszą biedronkę. Dobrze jest ją schłodzić przez jakieś 2 godziny.

    Masę budyniową można zastąpić każdą inna, trzeba jednak pamiętać że bezpośrednio pod lukier plastyczny nie możemy kłaść mas na bazie śmietany, ponieważ powoduje ona, że lukier będzie się rozpuszczał.

Porady

Przy wałkowaniu masy cukrowej można użyć cukru pudru aby się nie lepił . Masę cukrową dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki aby była bardziej plastyczna

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować