Udko bankietowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka czyścimy i wypruwamy kość zostawiając cienką warstwę mięsa przy skórze.
2.Wyprute skóry oprószamy solą,pieprzem i papryką słodką i odstawiamy do lodówki.
Kości z mięsem zalewamy wodą , dodajemy obraną marchew, doprawiamy solą i pieprzem.Gotujemy do miękkości.
3.Ugotowane udka obieramy z kości i mielimy przez maszynkę, przepuszczamy również jedną marchewkę. Resztę marchwi kroimy w kostkę(jedną marchewkę zostawiamy do dekoracji).
Ser feta kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa.
Wbijamy jajko, doprawiamy przyprawami i wyrabiamy na gładką masę.
4.Skórki z udek napełniamy farszem.Zlepiemy skórę , formując udko. Możemy spiąć je wykałaczkami ale nie jest to konieczne bo podczas pieczenia skórka i tak się zlepi.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy do zrumienienia skórki tj.30 min w temp. 175*C.
5.Po upieczeniu udka odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej upiec je dzień przed podaniem. Wtedy dobrze się pokroją.
Kroimy na ukośne plastry ostrym i cienkim nożem.
6.Udka układamy na salaterki.Dekorujemy paseczkami marchwi , sera feta i szczypiorkiem.Albo układamy na liściu sałaty, robimy dekorację z marchwi i natki pietruszki.
Porady
Wywar z gotowania udek możemy wykorzystać jako podkład do zupy.
Udka możemy pokroić w plastry i zalać je galaretę przygotowaną z pozostałego wywaru.
Komentarze