Tosty stały się już u nas taką tradycją weekendowego śniadania. Tym razem wersja z pieczarkami i serem. Kolejne pyszne i proste jedzonko. U mnie dużo, bo 12 tostów, potrzebujesz mniej, zrób z mniejszej ilości składników :-)
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
24 kromki chleba tostowego lub innego z foremki
500 g pieczarek
1 cebula
150 g tartego żółtego sera
trochę masła
sól i pieprz do smaku
odrobina oleju do smażenia
Tosty z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki pokroić na cienkie plasterki, a cebulę drobno.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić cebulę. Chwilę smażyć i dodać pieczarki. Całość smażyć do odparowania wody, na koniec doprawić solą i pieprzem.
12 kromek ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypać niewielką ilością tartego sera. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 230 stopni z funkcją grilla na max 5 minut do lekkiego zrumienienia.
2.Blachę wyjąć z piekarnika. Na każdą kromkę ułożyć po 1-2 łyżki pieczarek.
3.Pozostałe kromki poukładać na pieczarki, docisnąć i posmarować odrobiną masła. Następnie posypać niewielką ilością sera i włożyć z powrotem do piekarnika na ok. 7-10 minut do zrumienienia.
Komentarze