TORT Z PLACKÓW

0 (0 ocen)

  • 60 min

Przepis ten jest w naszej rodzinie od pokoleń. Jest to jeden z najszybszych, najprostszych i najtańszych placków.

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO:
    - 1,5 szklanki śmietany
    - 1,5 szklanki cukru
    - 1,5 łyżeczki sody
    - ok 3 szklanek mąki

    SKŁADNIKI NA MASĘ:
    - 2 budynie waniliowe (z 0,5l wody)
    - 2l mleka
    - 8 żółtek
    - 2 szklanki cukru

    DODATKOWO:
    - bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Ciasto z budyniem Desery

Tort z placków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Składniki na ciasto zagnieść na jednolita masę tak aby dało się je rozwałkować i by nie było za twarde.
    Rozwałkować ciasto na cienkie placki wielkości blachy, piec na złoty kolor w temp. 180°C.
    powinno wyjść ok 4 placków pieczonych na dużej blasze.
    MASA:
    Mleko z cukrem zagotować, trochę mleka odlać do zrobienia budyniu.
    Budyń z żółtkami i mlekiem rozmieszać, połączyć z zagotowanym mlekiem.
    Gotową masa smarować placki. Na wierzch posypać bułka tarta.

Porady

Ciasto smakuje najlepiej gdy postoi przez noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować