Tort urodzinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, cukrem i żółtkami (po 1). Do ubitych jajek przesiewać mąki z proszkiem ,ciągle lekko mieszając. Rozdzielić na 3 części i wyłożyć w tortownicach( 30cm.) wysmarowanych tylko na dnie.Piec w 175* ok.20 min.
Albo upiec w jednej i potem przekroić na 3 krążki.Piec w 175* ok.25 min.
2.Mleko ubić z cukrem, potem śnieżkami. Serek zmiksować , dodając po trochu bitej śmietany. Krem podzielić na dwie części.
3.Biszkopty nasączyć syropem brzoskwiniowym.
Brzoskwinie odsączyć i pokroić w grubsze plasterki.
Na pierwszy biszkopt rozsmarować ¼ kremu, poukładać cząstki brzoskwiń. Na brzoskwiniach rozsmarować ¼ kremu. Ułożyć następny biszkopt,na którym rozsmarować resztę kremu. Przykryć ostatnim biszkoptem, lekko dociskając.
4.Zmiksować masło, dodając po łyżce masy. Kremem posmarować cały tort.
Na bokach poprzyklejać rurki waflowe.
Na górę zetrzeć czekoladę. Zrobić rozetki, albo ułożyć beziki.
Komentarze