1.Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywna pianę i dodajemy pojedynczo pozostałe składniki. Ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 40x24 wyścielonej folią aluminiową i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy i ściągamy folię. Z drugim ciemnym biszkoptem postępujemy tak samo. Oba biszkopty kroimy na pół, z każdego biszkopta ścinamy brzegi aby wyszły spodnie. Każdy z biszkoptów nasączamy ponczem.
2.Śmietanę kremówkę mieszamy ze śmietaną roślinną następnie ubijamy początkowo przez 2 minuty na średnich obrotach a później na największych obrotach do uzyskania pożądanej konsystencji. Na jasny biszkopt wykładamy dżem wiśniowy i cienką warstwę masy śmietanowej, przykrywamy ciemnym biszkoptem i z pozostałymi blatami biszkopta postępuje tak samo. Połowę masy zostawiamy na boki i wierzch. Z białej masy rysujemy oczy i pasek. Część masy barwimy na żółto a część na niebiesko. Niebieską masą rysujemy spodnie a żółtą głowę. Nutellę wkładamy do szprycy, rysujemy buzię kontury oczu i paska. Masę cukrową ugniatamy w ręku aż stanie się plastyczna i barwimy na żółto i czerwono. Z zabarwionej masy robimy ręce, nogi, krawat i buty.
Komentarze