Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki do wyrobienia ciasta przekładamy do miski i łączymy wszystko przy pomocy drewnianej łyżki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji rozgrzanej w dłoni plasteliny (jeżeli będzie za bardzo się kleić można dosypać trochę mąki, ale należy uważać, żeby nie zrobiło się zbyt twarde). Ciastem wykładamy posypaną mąką formę do tarty, lub pizzy o średnicy 30 cm, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju przekładamy szpinak i rozmrażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieszamy z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ¼ kubka śmietany. Gotową masę szpinakową przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, słodką papryką i odrobiną ziół prowansalskich, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy na złoty kolor. Pieczarki sparzamy wrzątkiem, płuczemy i kroimy. Ser kroimy w kostkę. Jajko lekko rozbijamy w miseczce, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z resztą śmietany. Do masy wrzucamy 2 plasterki porwanego na kawałki serka tostowego. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy z lodówki, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy czosnkiem granulowanym i oregano, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w 200ºC. Na podpieczone ciasto wykładamy masę szpinakową, kurczaka, pokrojone pieczarki, (opcjonalnie papryczkę chilli) i kukurydzę. Posypujemy pokrojonym w kostkę wędzonym serem oraz zalewamy wierzch śmietaną wymieszaną z jajkiem i serkiem. Zawijamy brzegi. Pieczemy ok. 30 min. w 200ºC, do momentu aż wierzch się zarumieni i sos całkowicie zetnie.
Porady
Najlepsza na ciepło, po wyjęciu z piekarnika. Można podawać z ketchupem, lub innym ulubionym sosem.
Komentarze