Tarta szpinakowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Przepis powstał w niedzielne popołudnie. Został dopasowany do zawartości lodówki :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • szklanka mąki żytniej
    • 2 łyżki zimnej wody
    • 2 łyżki oleju
    • łyżka gęstej śmietany
    • jajko
    • pół łyżeczki soli
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (do wysmarowania ciasta)
    Nadzienie:
    • opakowanie mrożonego szpinaku
    • 25 dkg fileta z piersi kurczaka
    • 7 dużych pieczarek
    • pół puszki kukurydzy konserwowej
    • 15 dkg rolady ustrzyckiej, lub innego wędzonego sera
    • 2 plasterki tostowego serka topionego
    • mały kubeczek kwaśnej śmietany
    • jajko
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 łyżki oleju
    • opcjonalnie pół drobno pokrojonej papryczki chilli (wersja pikantna)
    Przyprawy:
    sól, pieprz, oregano, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, przyprawa do kurczaka, curry, słodka papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki do wyrobienia ciasta przekładamy do miski i łączymy wszystko przy pomocy drewnianej łyżki. Wyrabiamy ciasto do uzyskania konsystencji rozgrzanej w dłoni plasteliny (jeżeli będzie za bardzo się kleić można dosypać trochę mąki, ale należy uważać, żeby nie zrobiło się zbyt twarde). Ciastem wykładamy posypaną mąką formę do tarty, lub pizzy o średnicy 30 cm, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 30 min.
    W tym czasie przygotowujemy farsz. Na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju przekładamy szpinak i rozmrażamy. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, mieszamy z dwoma przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku i ¼ kubka śmietany. Gotową masę szpinakową przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju wrzucamy pokrojonego w kostkę kurczaka, doprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, słodką papryką i odrobiną ziół prowansalskich, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy na złoty kolor. Pieczarki sparzamy wrzątkiem, płuczemy i kroimy. Ser kroimy w kostkę. Jajko lekko rozbijamy w miseczce, doprawiamy solą, pieprzem i łączymy z resztą śmietany. Do masy wrzucamy 2 plasterki porwanego na kawałki serka tostowego. Rozgrzewamy piekarnik. Ciasto wyjmujemy z lodówki, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy czosnkiem granulowanym i oregano, wkładamy do rozgrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w 200ºC. Na podpieczone ciasto wykładamy masę szpinakową, kurczaka, pokrojone pieczarki, (opcjonalnie papryczkę chilli) i kukurydzę. Posypujemy pokrojonym w kostkę wędzonym serem oraz zalewamy wierzch śmietaną wymieszaną z jajkiem i serkiem. Zawijamy brzegi. Pieczemy ok. 30 min. w 200ºC, do momentu aż wierzch się zarumieni i sos całkowicie zetnie.

Porady

Najlepsza na ciepło, po wyjęciu z piekarnika. Można podawać z ketchupem, lub innym ulubionym sosem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować