Tajska sałatka z komosą ryżową

4.71 (7 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Smaczna i zdrowa sałatka z pikantnym sosem orzechowym.
Dodatkowo super chrupiący dodatek, orzeszki wasabi.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • sos orzechowy
    masło orzechowe 40 g
    mleko kokosowe ok. 1/2 szklanki
    sos rybny 3-4 łyżki
    czerwona pasta curry 1 łyżka
    sok z limonki 2 łyżki
    cukier kokosowy 2 łyżki
    sos sriracha 1 łyżka
    orzechy ziemne posiekane 2 łyżki
    ew. oliwa 1 łyżka
    sałatka
    szklanka komosy ryżowej
    1/2 mniejszej czerwonej kapusty
    2-3 marchewki
    2-3 ogórki
    1 czerwona papryka
    prażone orzechy ziemne grubo posiekane 40-50 g
    szczypiorek 1/2 pęczka
    posiekana kolendra lub natka 2 łyżki
    orzeszki wasabi ok. 60 g
Wystaw ocenę:

4.71 (7 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Tajska sałatka z komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos.
    Na patelni rozgrzać olej, dodać curry i smażyć na średnim ogniu ok 1 minutę.
    Dodać resztę składników i gotować na wolnym ogniu, 2-3 minuty, do lekkiego zgęstnienia.
    Sałatka.
    ugotować komosę ryżową na sypko, ostudzić.
    Kapustę poszatkować, paprykę i marchewką pokroić w cienkie paski, ogórki w półplasterki.
    Szczypiorek posiekać.
    Wszystko wymieszać z sosem orzechowym, posypać szczypiorkiem, orzechami i orzeszkami wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować