Szpinakowy kopiec kreta

3.33 (3 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rewelacyjne ciasto szpiankowe z kremem straciatella i malinami , smakuje znakomicie.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:
    220 g świeżego szpinaku( same listki)
    3 duże jajka
    szklanka cukru
    380 g mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szklanka oleju
    szklanka malin

    Krem straciatella:
    0,5 l śmietanki kremówki 30 %
    250 g mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    100 g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

3.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto szpinakowe

Szpinakowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i blendujemy z 1/4 szklanki oleju. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem pozostały olej , dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką do połączenia się składników i wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50- 60 min. Ciasto po ostudzeniu wydrążamy zostawiając około 2 cm brzegi i nienaruszony 2-3 cm spód.
  • 2. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, posiekaną czekoladę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Na cieście rozsmarowujemy część kremu, układamy maliny i wykładamy pozostałą śmietanę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym ciastem lekko je dociskając do masy. Wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować