Szpinakowy kopiec kreta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i blendujemy z 1/4 szklanki oleju. Jajka ubijamy z cukrem na najwyższych obrotach do uzyskania jasnej i puszystej masy. Cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem pozostały olej , dodajemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką do połączenia się składników i wlewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 50- 60 min. Ciasto po ostudzeniu wydrążamy zostawiając około 2 cm brzegi i nienaruszony 2-3 cm spód.
2.Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone, posiekaną czekoladę i krótko miksujemy do połączenia się składników. Na cieście rozsmarowujemy część kremu, układamy maliny i wykładamy pozostałą śmietanę tworząc kopiec. Górę posypujemy pokruszonym ciastem lekko je dociskając do masy. Wstawiamy do lodówki.
Komentarze