Przepyszna imprezowa sałatka znajdzie swoich amatorów w każdym wieku. Świetnie się sprawdza na wszelakich imprezach rodzinnych.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
1 słoik selera konserwowego, 370 g po odsączeniu
1 puszka ananasa
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
7-8 sztuk ogórków konserwowych
200 g szynki konserwowej w plastrach ,grubiej pokrojonej
200 g sera żółtego w plastrach, grubiej pokrojonego
duży por (tylko biała część)
5 jajek
2 czubate łyżki majonezu ( u mnie kielecki)
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy ( u mnie krem z goryczy z miodem Konik)
sól, pieprz
Sylwestrowa sałatka selerowo-ananasowa z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Jajka gotujemy na twardo.
2. Pora przekrawamy na pół i kroimy dość drobno, przepłukujemy i sparzamy wrzątkiem; lekko solimy i zostawiamy na sitku aż ostygnie.
3. Z zalewy odsączamy selera i kukurydzę; przepłukujemy zimną wodą.
4. Szynkę konserwową ,ser żółty, ananasa, ogórki konserwowe i jajka kroimy w kostkę.
5. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę i pieprz . Po dokładnym wymieszaniu i spróbowaniu dodajemy sól .
Sałatka najlepiej smakuje po kilkugodzinnym schłodzeniu.
Sałatkę możemy ozdobić świeżym szczypiorkiem, świetnie smakuje w jego towarzystwie.
Komentarze