świńskie ryjki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

każdemu dziecku się spodobają, można je nadziać dosłownie wszystkim :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • na ciasto
    500g mąki,
    szczypta soli,
    pół paczki świeżych drożdży,
    1 jajko + jedno żółtko (białko się przyda do smarowania pasztecików),
    10 dag stopionego masła,
    trochę śmietany (jeśli ciasto jest zbyt gęste,
    szczypta cukru.
    na farsz
    mięso z ugotowanego kurczaka (może też być inne mięso, np karkówka),
    1 kg grzybów mrożonych lub świeżych,
    0,5 kg kiszonej kapusty,
    2 cebule,
    masło do duszenia grzybów,
    szklanka rosołu
    przyprawy: sól, pieprz, przyprawa uniwersalna.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świńskie ryjki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. drożdże rozkruszamy z cukrem, zostawiamy do wyrośnięcia

    Mąkę przesiewamy, dodaje jajka, wyrośnięte drożdże, stopione i ostudzone masło (w razie potrzeby śmietanę) i dokładnie wyrabiamy. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

    Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki (tak, tak, nie pomyliłam się, zobaczycie, że i tak wyrośnie) na 1 godzinę.
  • 2. Grzyby dusimy na maśle, doprawiamy. dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

    Kapustę dwa razy obgotowujemy.

    Mięso, grzyby i kapustę mielimy w maszynce do mielenia mięsa, następnie przesmażamy na maśle, jeśli farsz jest zbyt suchy podlewamy rosołem, doprawiamy, zostawiamy do wystygnięcia
  • 3. Ciasto dzielimy na części. Wyjmujemy na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na taką grubość jaką ma cisto na pierogi.
    na każdą świnkę potrzebujemy 2 kółka wycięte szklanką, 1 wycięte kieliszkiem i 2 trójkąty na uszy. na jednym krążku układamy trochę farszu,smarujemy dookoła jajkiem, na nim układamy drugi krążek, dociskamy mocno, aby się skleiły, następnie doklejamy mały krążek, czyli ryjek, za pomocą wykałaczki robimy w nim otworki, następnie doklejamy uszy i wciskamy oczy z pieprzy lub goździków.
    możemy zrobić świnki dziewczynki, doklejając im kokardę
    świnki układamy na blasze, smarujemy jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 do zrumienienia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować