SUPER SZARLOTKA

4.5 (191 ocen)

  • 30 min

JEST SUPER PYSZNA I UDAŁO MI SIĘ NIĄ ZAJĄĆ 2 MIEJSCE W LOKALNYM KONKURSIE NA SZARLOTKĘ. TO PIERWSZY KONKURS W JAKIM WZIĘŁAM UDZIAŁ I TAKI SUKCES.... :))

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    2,5 szkl. mąki
    1 szkl. cukru pudru
    1 jajko
    1 żółtko
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyż. stołowe śmietany
    200g masła
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    MASA
    1,5 KG JABŁEK
    ok 1 szkl. cukru
    cytryna do smaku
    ok. 200g kwaskowatej konfitury (żurawina, borówka, porzeczka)
    BEZA
    4 białka
    3/4 szkl. cukru pudru
    szczypta soli
    1 łyżeczka cynamonu
    DEKORACJA
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Super szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: przesiewamy mąkę i cukier puder łączymy z jajkiem i żółtkiem, kostką masła, śmietaną, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Zagniatamy ciasto aż się składniki połączą, formujemy kulkę odkrawamy 1/4 ciasta i chowamy do zamrażalnika. Większą część wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Proponuje ciasto zrobić wcześnie może wtedy dłużej poleżeć w lodówce.


  • 2. MASA: wszystkie jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne ok 0,5kg kroimy w kosteczkę odkładamy by dodać pod koniec prużenia, dodajemy cukier oraz kwasek jak okaże się że jabłka są mało kwaśne. Studzimy masę.(można wykorzystać gotowe prażone jabłka ze słoika ) aby zaoszczędzić na czasie.
  • 3. Ciasto rozwałkowujemy i obklejamy formę, nakłuwamy widelcem aby ciasto równo rosło, na dno formy kładziemy konfiturę a następnie wystudzoną masę z jabłek i wkładamy do nagrzanego piekarnika do tem. 180 stopni na ok. 15 min.
  • 4. BEZA: białka ubijamy ze szczyptą soli pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i stopniowo cynamon.
  • 5. Z piekarnika wyciągamy ciasto i wykładamy masę z białek. Na wierzchu ścieramy ciasto z zamrażalnika ale nie za dużo bo nie wyrośnie beza. Pieczemy tak ok. 30-35 min. pilnując aby beza się nie przypiekła za bardzo. Na końcu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :))

Porady

Ciasto można zrobić wcześnie i przechowywać w lodówce. Na masę do szarlotki można wykorzystać gotowe produkty lub przetwory z domowej spiżarki przygotowywane dżemy zimę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować