Stefanek

4.25 (236 ocen)

  • 40 min

Nie znam osoby, która go nie lubi.

  • 40 min

Składniki:

  • Masa czekoladowa:
    - kostka masła
    - 7 łyżek wody
    - 1 szklanka cukru
    - cukier waniliowy
    - 2 łyżki kakao

    - mleko w proszku (ok.250g)

    Ciasto:
    - kostka margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 5 żółtek
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - łyżeczka kartoflanki
    - 35/40 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.25 (236 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Stefanek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa czekoladowa: Wszystko razem zagotować do połączenia. Po wystudzeniu wsypujemy mleko w proszku (250g / do gęstości).
  • 2. Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami. Dodać kartoflankę z proszkiem i ucierać. Wgnieść w to mąkę. Ciasto podzielić na pół i wyłożyć na dwie blaszki. Piec pojedynczo ok. 15-20 minut w 180 stopniach.
  • 3. Na spód wyłożyć połowę czekolady, przykryć drugim spodem, na to wyłożyć resztę czekolady (jak na zdjęciu).

Porady

Uwaga! Placek szybko znika :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować