Zupa dyniowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dla wielbicieli wszelkich zup mlecznych!

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5kg dyni
    2,5l mleka
    cukier do smaku

    kluski:
    500-600g mąki
    1-2 jajka
    szczypta soli
    trochę wody (ok. 1 szklanki, ciasto musi być trochę bardziej miękkie niż na makaron)

Zupa dyniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować w odrobinie wody, do miękkości. Po ugotowaniu, odlać zbędną wodę, a dynię rozmiksować lub rozdusić. Mleko dodać do dyniowego puree i zagotować.
  • 2. Do gotującej się zupy, wrzucamy kluski. Na samym końcu słodzimy do smaku. Zupa musi być bardzo słodka.
  • 3. Zupę gotujemy tak długo, aż kluseczki będą gotowe.

Porady

Zupka jest najlepsza na drugi dzień po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy