Spaghetti z tuńczykiem polane jogurtem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Jest to jedno z moich ulubionych dań. Proste i łatwe do przygotowania. Idealne zarówno dla tych, którzy chcą szybko zaspokoić głód i się przy tym zbytnio "nie narobić", jak i dla lubiących eksperymentować ze składnikami.

  • 30 min

Składniki:

  • makaron spaghetti 500 g
    tuńczyk z puszki, kawałki z zalewie wodnej
    cebula
    2 łyżki oliwy z oliwek
    kubek jogurtu
    przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, pieprz ziołowy, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem polane jogurtem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotuj w garnku wodę i ugotuj makaron al dente. Ilość makaronu oraz wielkość garnka dobieramy do ilości osób.
  • 2. Pokrój cebulę. Na patelni, na oliwie, podsmażaj cebulę ok 5 minut. Następnie odsącz tuńczyka i wrzuć zawartość puszki na patelnię. Rozdrobnij tuńczyka szpatułką na mniejsze kawałki i smaż na małym ogniu ok 5 - 6 minut. Zamieszaj mięso co jakiś czas szpatułką, aby nie przywierało.
  • 3. Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy. Osobiście najczęściej dodaję szczyptę oregano, bazylii, tymianku oraz niewielką szczyptę pieprzu ziołowego, ale równie dobrze można poeksperymentować z innymi przyprawami, np. dodając zioła prowansalskie.
  • 4. Po odsączeniu makaronu wykładamy go na talerz. Na wierzch kładziemy tuńczyka. Następnie do jogurtu dodajemy szczyptę czosnku granulowanego, mieszamy i polewamy nasze spaghetti.

Porady

Jeśli chcę aby spaghetti było jeszcze bardziej aromatyczne, do jogurtu zamiast czosnku dodaję trochę posiekanego koperku oraz też posiekanej natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować