spaghetti z tuńczykiem

0 (0 ocen)

  • 10 min

ten przepis wymyśliłam sama, próbując i komponując ze sobą nowe składniki

  • 10 min

Składniki:

  • kilogram pomidorów lub dwie puszki pomidorów w puszce, 3 ząbki czosnku, jedna cebula, śmietana 12 %, puszka tuńczyka w sosie własnym, makaron spaghetti, zółty ser, sól i pieprz, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Spaghetti z tuńczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, pozbywamy się środków z nasionami, wrzucamy do garnka ( w przypadku tych z puszki wrzucamy zawartość obu puszek do garnka). cebule kroimy w kostkę i wrzucamy do pomidorów. Dorzucamy obrany i posiekany czosnek oraz ziele angielskie. Wszystko razem dusimy do miękkości.Solimy i pieprzymy do smaku. Tuńczyka wyciągamy z puszki, odsączamy wodę.Wrzucamy tuńczyka do sosu pomidorowego. Zagotowujemy razem.
    Po odstawieniu garnka z gazu dodajemy do sosu dwie łyżki śmietany.
  • 2. Gotujemy osoloną wodę w garnku. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy makaron. Gotujemy makaron. Jak jest miękki odcedzamy i przekładamy na talerz.
  • 3. Ciepły makaron posypujemy startym zółtym serem (można poukładać całe plastry sera). Polewamy to ciepłym sosem. Ja na to wszystko daje na środek jeszcze odrobinkę śmietany 12% (tej samej co do środka sosu).
    Smacznegooooo

Porady

żeby łatwiej było obrać pomidory ze skórki wystarczy zagotować w garnku wodę. Pomidorom od góry i od spodu ponacinać skórki. Wrzucić je na chwilkę do garnka z gorącą wodą. po chwlili wyciągnąć i wrzucić pod kran pod zimną wodę. Skórka sama bedzię z nich odchodzić.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować