Śledzie z jajkiem

4.5 (184 ocen)

Trochę inne niż klasyczne śledzie, przyrządzone z dodatkiem cebuli i jajek. Idealne na przystawkę, ze świeżą bagietką.

Składniki:

  • 1 kg filetów śledziowych solonych
    10 jajek
    Mleko
    4 cebule
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki majonezu
    2 łyżeczki musztardy
    Sól, pieprz
    Natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Przystawki Majonez

Śledzie z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety wymoczyć przez 6 - 12 h dwukrotnie zmieniając wodę, ostatnie 2 h w mleku, następnie je osączyć i osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Cebulę obierać i posiekać. Połączyć koncentrat pomidorowy, musztardę, majonez oraz przyprawy. Wymieszać ze śledziem i cebulą. Jaja ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Połowę jajek dodać do śledzi, wymieszać. Połowę śledzi z jajkami i cebulą wyłożyć do salaterki, posypać posiekanymi jajami i wyłożyć resztę śledzi. Udekorować natką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować