Do przygotowania tej sałatki zainspirowała mnie książka mojej ulubionej szwedzkiej pisarki Camilli Läckberg. Jeden z bohaterów jadł na lunch skagenrörę. Okazało się, że jest to sałatka z krewetek.
15 min
Składniki:
- 300 g ugotowanych i obranych krewetek
- 100 ml majonezu
- 100 ml śmietany
- 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
- 2 łyżki drobno posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
- 100 g kawioru (najlepiej czerwonego, ja użyłam czarnego, ale można go w ogóle pominąć)
- trochę soku z cytryny + kilka cienkich plasterków do dekoracji
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- kromki chleba opieczone w tosterze lub piekarniku
Skagenröra, czyli sałatka z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W zależności od wielkości krewetek, kroimy je na duże kawałki lub zostawiamy w całości (ja wybrałam tą drugą opcję). Krewetki mieszamy z majonezem, śmietaną, cebulą i koperkiem. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Część kawioru możemy dodać do sałatki, a część zostawić do dekoracji. Sałatkę podajemy na opieczonych kromkach chleba z odkrojonymi skórkami, dekorujemy plasterkiem cytryny, gałązką koperku i odrobiną kawioru.
Komentarze