Skagenröra, czyli sałatka z krewetek

5 (1 ocen)

  • 15 min

Do przygotowania tej sałatki zainspirowała mnie książka mojej ulubionej szwedzkiej pisarki Camilli Läckberg. Jeden z bohaterów jadł na lunch skagenrörę. Okazało się, że jest to sałatka z krewetek.

  • 15 min

Składniki:

  • - 300 g ugotowanych i obranych krewetek
    - 100 ml majonezu
    - 100 ml śmietany
    - 1/2 drobno pokrojonej czerwonej cebuli
    - 2 łyżki drobno posiekanego koperku + kilka gałązek do dekoracji
    - 100 g kawioru (najlepiej czerwonego, ja użyłam czarnego, ale można go w ogóle pominąć)
    - trochę soku z cytryny + kilka cienkich plasterków do dekoracji
    - szczypta soli
    - szczypta pieprzu
    - kromki chleba opieczone w tosterze lub piekarniku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Skagenröra, czyli sałatka z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skagenröra, czyli sałatka z krewetek 1. W zależności od wielkości krewetek, kroimy je na duże kawałki lub zostawiamy w całości (ja wybrałam tą drugą opcję). Krewetki mieszamy z majonezem, śmietaną, cebulą i koperkiem. Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Część kawioru możemy dodać do sałatki, a część zostawić do dekoracji. Sałatkę podajemy na opieczonych kromkach chleba z odkrojonymi skórkami, dekorujemy plasterkiem cytryny, gałązką koperku i odrobiną kawioru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować