Sernik jogurtowy z brzoskwiniami

4.97 (175 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

W weekend ciasto obowiązkowo musi być :) Tym razem padło na serniczek z brzoskwiniami, w sam raz do kawy lub herbaty.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • ciasto: 2 szklanki mąki
    250g margaryny
    2 żółtka
    1 jajko
    3 łyżki kakao
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    masa serowa: 500g sera na serniki ( u mnie z wiaderka)
    2 jogurty greckie po 240g
    5 jajek
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy (16g)
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    olejek śmietankowy

    ponadto: mała puszka brzoskwiń (560g)
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do oprószenia
Wystaw ocenę:

4.97 (175 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Desery

Sernik jogurtowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastem wylep dno tortownicy 1. Ciasto: przesiać i wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać margarynę, żółtka, jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę o śr.26 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy, resztę włożyć do zamrażalnika. Spód piec 15 minut w 170 st.
  • masę serową wymieszaj z pianą 2. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać ser, po łyżce jogurtu, mąkę ziemniaczaną i olejek. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
  • na cieście ułóż brzoskwinie 3. Na podpieczony spód wyłożyć 2/3 masy oraz dobrze odsączone i pokrojone brzoskwinie.
  • ciasto posyp kruszonką 4. Przykryć pozostałą masą. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Piec 60-70 minut w 160 st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Jogurt grecki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować