Sernik jogurtowy z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: przesiać i wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać margarynę, żółtka, jajko i szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię, włożyć na godzinę do lodówki. Tortownicę o śr.26 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Większą częścią ciasta wyłożyć dno i boki tortownicy, resztę włożyć do zamrażalnika. Spód piec 15 minut w 170 st.
2.Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać ser, po łyżce jogurtu, mąkę ziemniaczaną i olejek. Pianę z białek ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą.
3.Na podpieczony spód wyłożyć 2/3 masy oraz dobrze odsączone i pokrojone brzoskwinie.
4.Przykryć pozostałą masą. Na wierzch zetrzeć na tarce pozostałe ciasto. Piec 60-70 minut w 160 st. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Komentarze