Sernik cappuccino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wlać wodę, dodać masło, podgrzewać do rozpuszczenia masła. Do miski wsypać płatki owsiane, drobno posiekane orzechy i pokruszoną czekoladę. Wodę z masłem wlać do suchych składników. Wymieszać łyżką.
2.Tortownicę o śr. 20-22cm owinąć dokładnie folią aluminiową podwójnie złożoną. Masę na spód wyłożyć do tortownicy, ugniatając łyżką by ściśle przylegała. Podpiec 10 minut w temp.170 stopni.
3.Kawę i cynamon rozpuścić w gorącej wodzie. Wystudzić. Mikserem wymieszać serek z cukrem i mąką. Dodać jajka, pojedynczo, miksując po każdym dodaniu. Dodać śmietanę. Ostudzoną kawę dodać powoli do masy serowej, miksując. Wylać na podpieczony wcześniej spód.
4.Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Na dół piekarnika włożyć naczynie żaroodporne z wodą. Sernik włożyć na środkowy poziom piekarnika. Piec przez 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 130 stopni i piec jeszcze godzinę czasu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Polać polewą czekoladowo-orzechową. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Komentarze